2020. február 29., szombat

Bemutatkozik a tanulásban akadályozottak alsó tagozata

 Iskolánk tanulásban akadályozottak alsó tagozatán tíz gyógypedagógus négy gyógypedagógiai asszisztens segítségével oktatja, neveli tanulóinkat.

 Fő célunk, hogy a hozzánk járó gyermekek szeressenek iskolába járni, örömmel és a bennük rejlő természetes kíváncsisággal akarjanak új ismereteket szerezni. Tanmeneteinket minden esetben az adott osztály képességprofiljának megfelelően, a gyerekek erősségeinek és nehézségeinek ismeretében dolgozzuk ki, biztosítva ezzel, hogy mindenki elsajátíthassa az 1.-4. évfolyam tantervi követelményeit.
 A szakértői véleményben előírtak alapján tanulóink rendszeresen részt vesznek komplex gyógypedagógiai, logopédiai, mozgásterápiás, pszichológusi fejlesztő foglalkozásokon is. Tagozatunk 2., 3. és 4. osztályos diákjai heti két órában úszás oktatásban részesülnek a testnevelés órák keretében.

 Fontosnak tartjuk, hogy az óvodából az iskolába kerülés időszaka zökkenőmentes és minél kevésbé megterhelő legyen. Ennek érdekében az első évfolyam tananyagát elnyújtva, két év alatt végzik el diákjaink. Így lehetőség nyílik arra, hogy az első hónapokban hatékonyan és differenciáltan fejlesszük azokat a részképességeket, amelyek az olvasás, írás, számolás technikáját megalapozzák. 

 A hagyományos oktatási módszerek alkalmazása mellett törekszünk a modern pedagógiai eljárások mind szélesebb körű alkalmazására is. Fontosnak tartjuk, hogy a tanulók aktív részesei legyenek a tanulási folyamatoknak, hogy az ismereteket tapasztalás útján sajátítsák el. A cselekvéses tanuláshoz használt eszközök jelentős részét a pedagógusok készítik, illetve adaptálják a tanulók egyéni, sajátos igényeinek megfelelően. Munkánkat végigkíséri a folyamatos fejlesztő, segítő ellenőrzés és értékelés, melyben elsődlegesen a gyermek önmagához mért fejlődését hangsúlyozzuk.


 Hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden gyermek megtalálhassa azokat a lehetőségeket, amelyekben kibontakozhat tehetsége. Tagozatunk diákjai a kerámia, kézműves, dráma szakkör és a diáksportkör munkájában vehetnek részt. Heti egy alkalommal közös néptánc, népi játékok foglalkozást tartanak pedagógusaink. Felkészítéssel támogatjuk a tehetséges gyerekek részvételét tanulmányi és kulturális versenyeken, aminek eredményeképpen tanulóink évről évre sikeresen szerepelnek kerületi, fővárosi szinten is. 



 Tanórán kívüli foglalkozásokkal is bővítjük, mélyítjük a megszerzett ismereteket, s közben arra is megtanítjuk őket, hogy egymást elfogadva, baráti kapcsolatokat építve éljenek együtt. Évek óta központi törekvésünk, hogy az osztályhatárokat megbontva, egy nagy közösségként funkcionáljunk, és ennek érdekében rengeteg tagozati projektet, programot szervezünk. Ilyenkor az öt osztály közösen dolgozik és élményekben gazdag programokon mélyülnek el egy-egy fontos és érdekes témában.


Aki hozzánk látogat, tapasztalni fogja, hogy a folyosónkon milyen kellemes, családias hangulat uralkodik. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése